36 Đề thi Học kỳ II môn Tiếng Anh Lớp 10 (Có đáp án)

36 Đề thi Học kỳ II môn Tiếng Anh Lớp 10 (Có đáp án)

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.

Circle the correct answer A, B, C or D. This is an example at the beginning (0).

0. A. answer B. solemn C. schooling D. visit

1. A. straw B. rousing C. music D. compose

2. A. photograph B. Stephen C. enough D. cough

3. A. group B. gift C. golf D. geography

II. Choose the word whose stress pattern is different from that of the others. Circle the

correct answer A, B, C or D. This is an example at the beginning (0).

0. A. money B. army C. afraid D. people

1. A. anthem B. nation C. peaceful D. device

pdf 144 trang Người đăng Văn Đô Ngày đăng 21/06/2023 Lượt xem 216Lượt tải 0 Download
Bạn đang xem 20 trang mẫu của tài liệu "36 Đề thi Học kỳ II môn Tiếng Anh Lớp 10 (Có đáp án)", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
ĐỀ 1
ĐỀ THI HỌC KỲ II
Môn: Tiếng Anh Lớp 10
Thời gian: 45 phút
PART A. PHONOLOGY (1 pt)
I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others. 
Circle the correct answer A, B, C or D. This is an example at the beginning (0).
0. A. answer B. solemn C. schooling D. visit
1. A. straw B. rousing C. music D. compose
2. A. photograph B. Stephen C. enough D. cough
3. A. group B. gift C. golf D. geography
II. Choose the word whose stress pattern is different from that of the others. Circle the 
correct answer A, B, C or D. This is an example at the beginning (0).
0. A. money B. army C. afraid D. people
1. A. anthem B. nation C. peaceful D. device
PART B. GRAMMAR AND VOCABULARY (5 pts)
I. Choose the best answer to complete each of the following sentences. Circle the correct 
answer A, B, C or D. This is an example at the beginning (0).
0. Jane often ______________ to bed at 10 pm.
A. go B. to go C. goes D. has gone
1. _____________ we take the train instead of the bus? - It is faster.
A. How about B. Lets C. Why not D. Why don’t
2. National park helps to _________________ endangered animals.
A. protect B. produce C. threaten D. provide
3. If Minh ______________ enough money, he would buy a new house in Ha Noi.
A. has B. had C. had had D. has had
4. Remember _____________ the letter for me tomorrow.
A. posting B. post C. will post D. to post
5. I didn’t know your father was in ___________ hospital, so I didn’t come and visit him.
A. a B. an C. the D. no article
6. Walking 10 miles made him ___________________.
A. tiring B. tired C. tire D. to tire
7. Every four years young people from all over Asia gather together to ______________ in 
Asian Games.
A. compete B. fight C. struggle D. quarrel
8. It was not until last year ____________ he got a job.
A. when B. that C. which D. where
9. Van Cao is one of the most well-known _____________ in Viet Nam
A. actors B. authors C. musicians D. singers
10. A new library ________________ in my village since last January.
A. is built B. was built C. has been built D. had been built
11. It would have been a good crop ________________________.
A. if the storm didn’t sweep B. had the storm not swept
C. Unless the storm hadn’t swept D. hadn’t the storm swept
 Trang 
1/3
12. John: What do you think of love story films?
 Jane: _____________________
A. Oh, I find them interesting B. Yes, I do
C. I think so D. I watch them every day
II. Identify the letter A, B, C or D that must be changed for the sentences to be correct.
1. I don’t like talking to that guy. He is a very bored person.
 A B C D
2. Before he became a film star, he has been a stunt man for 5 years
 A B C D
3. He said that he would help her if she had asked him.
 A B C D
4. It was not until his mother came home that Dave does his homework
 A B C D
III. Put the correct form of the words in the brackets in the following sentences. 
1. It was not until 1915 that the cinema (real)_______________ became an industry.
2. He has to repair this (break)_______________ chair.
3. Joan came first in the poetry (compete)____________________.
4. He is one of the most (bore)___________________ people I’ve ever met. He never stops 
talking and never says anything interesting. 
PART C. REAADING COMPREHENSION (2 pts)
I. Read the passage and mark the letter A, B, C or D to fill in each gap.
The history of Film
The world’s first film was shown in 1895_______1______ two French brothers, Louis and 
Auguste Lumiere. Although it only ________2______ of short, simple scenes, people loved 
it and films have become popular ever since. The first films were silent, with titles on the 
screen to _________3_________ the story. Soon the public had _______4_______ favorite 
actors and actresses and, in this way, the first film stars appeared. In 1927, the first “talkie”, 
a film with sound, was shown and from then on, the public would only accept this kind of 
film.
1. A. from B. at C. by D. in
2. A. belonged B. held C. contained D. consisted
3. A. explain B. read C. perform D. join
4. A. its B. his C. our D. their
II. Read the passage below and answer the following questions.
Football
The idea of two teams pushing backwards or forwards to each other began in ancient Egypt 
as a ceremony celebrating good harvests. The Roman army of Julius Caesar brought it to 
Britain, where people quickly began to play it. Today’s association football, or soccer, 
comes directly from “association”, which students called “Assoc”. 
The first description of English football appeared in 1775 in London. Rules of those days 
were not as strict as they are today, and games frequently ended in fights with broken arms 
and legs and even deaths. The number of players could exceed 500 and a game could last a 
day.
The birth of modern football took place in London in October 1863 when the football 
Association was formed, and in the following few years most of the rules as we know them 
were adopted. Today, big football games in London are played at Wembley Stadium, few 
miles from the centre of London.
1. Who brought the idea of football to Britain?
 ___________________________________________________________________.
2. Where did the word “soccer” come from?
 ____________________________________________________________________. 
3. Were rules of those days as strict as they are today?
 ___________________________________________________________________.
4. When was modern football born?
 ___________________________________________________________________.
PART D. WRITING (2 pts)
I. Rewrite the following sentences so that the meaning stays the same as the given ones. 
1. Tom didn’t learn hard enough to pass the final English exam. (Use the conditional 
sentence)
 If Tom______________________________________________________________.
2. Quan didn’t listen to everybody’s advice until he failed. (Use the structure “It was not 
until”)
 It was not ___________________________________________________________.
3. We listen to pop music every day. We want to relax. ( Use to –infinitive )
We listen to _________________________________________________________.
4. She puts aside a part of her salary to buy a dictionary. ( Make a question for the 
underlined part)
____________________________________________________________________.
II. Use the given words or phrases to make the meaningful sentences.
1. Uncle Ho/ born/ Nghe An/ 1890/ a Confucian family.
 ____________________________________________________________________.
2. He/ be/ Vietnamese politician/ poet.
 ____________________________________________________________________.
3. He/ visit/ many countries/ world.
 ____________________________________________________________________.
4. Uncle Ho/ be/ founder of the People’s Republic of Vietnam/ and work/ all his life/ 
liberate and unify his country.
____________________________________________________________________
_______________________________________________________________________.
 - THE END - 
ĐÁP ÁN 
PART A. PHONOLOGY 
I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others. 
Circle the correct answer A, B, C or D. 
1. A 2. B 3. D
II. Choose the word whose stress pattern is different from that of the others. Circle the 
correct answer A, B, C or D.
1. D
PART B. GRAMMAR AND VOCABULARY
I. Choose the best answer to complete each of the following sentences. Circle the correct 
answer A, B, C or D. 
1. D 2. A 3. B 4. D 5. D 6. B
7. A 8. B 9. C 10. C 11. B 12. A
II. Identify the letter A, B, C or D that must be changed for the sentences to be correct.
1. D 2. C 3. B 4. C
III. Put the correct form of the words in the brackets in the following sentences. 
1. really 2. broken 3. competition 4. boring
PART C. REAADING COMPREHENSION (2 pts)
I. Read the passage and mark the letter A, B, C or D to fill in each gap.
1. C 2. D 3. A 4. D
II. Read the passage below and answer the following questions.
1. The Roman army of Julius Caesar (brought it to Britain).
2. The word “soccer” comes from “association”
3. No, they weren’t
4. (It/ Modern football was born) in October 1863.
PART D. WRITING (2 pts)
I. Rewrite the following sentences so that the meaning stays the same as the given ones. 
1. If Tom had learned hard enough, he would have passed the final English exam.
( If Tom had learned hard enough, he wouldn’t have failed the )
2. It was not until he failed that he listened to everybody’s advice.
3. We listen to pop music every day to relax.
4. What does she put aside a part of her salary for?
II. Use the given words or phrases to make the meaningful sentences.
1. Uncle Ho was born in Nghe An in 1890 into a Confucian family.
2. He was a Vietnamese politician and poet
3. He visited many countries in the world
4. Uncle Ho was the leader of the People’s Republic of Vietnam and worked all his life to 
liberate and unify his country.
ĐỀ 2
ĐỀ THI HỌC KỲ II
Môn: Tiếng Anh Lớp 10
Thời gian: 45 phút
Choose the underlined part among A, B, C or D that needs correcting.
Question 1. My friend lives in a old house in a small village.
 A B C D
Question 2. In spite of the car was cheap, it was in good condition.
 A B C D
Question 3. He wouldn't have begun to learn Russian if he knows the difficulties.
 A B C D
Question 4. What do you think of cartoon films? I find them interested.
 A B C D
Find a word that has the underlined part pronounced differently from that of the others. 
Question 5. A. watched B. kicked C. stopped D. loved
Question 6. A. photograph B. physics C. Stephen D. phone
Read the passage carefully then choose the correct answers. 
We are all slowly destroying the earth. The seas and rivers are too dirty to swim in. 
There is so much smoke in the air that it is unhealthy to live in many of the world's cities. In 
one well-known city, for example, poisonous gases from cars pollute the air so much that 
traffic policemen have to wear oxygen masks.
We have cut down so many trees that there are now vast areas of wasteland all over the 
world. As a result, farmers in parts of Africa cannot grow enough to eat. In certain countries 
in Asia there is too little rice. Moreover, we do not take enough care of the countryside. 
Wild animals are quickly disappearing. For instance, tigers are rare in India now because 
we have killed too many for them to survive. However, it isn't enough simply to talk about 
the problem. We must act now before it is too late to do anything about it. Join us now. 
Save the Earth. This is too important to ignore.
Question 7.How are the seas and rivers nowadays?
A. are contaminated B. cannot be swum in
C. are dirty enough to swim in D. are less dirty than they used to be
 Question 8. What do traffic policemen ... mous .................. his football record.
A. for B. on C. of D. with
Câu 26: ............did you buy this book? -I bought it yesterday.
A. Why B. Who C. What D. When
Câu 27: To say goodbye to somebody, you say”...................”
A. Pardon? B. Bless you! C. See you! D. Great you!
Câu 28: There is .. book on the table.  book is new.
A. the / The B. a / The C. the/ A D. an / The
Câu 29: The World Cup is held every four years.
A. attracted B. followed C. planned D. organized
Câu 30: It was not until December 25 ..................the exam results would be announced.
A. which B. that C. what D. when
-----------------------------------------------
 B.PHẦN TỰ LUẬN
 Học sinh làm phần tự luận trên phiếu làm bài. Không được làm trên đề 
thi
Dựa vào từ gợi ý để viết lại những câu sau sao cho cùng nghĩa như câu được cho 
l. The girl didn't do her homework until her mother came home.
 It was not until............................................................................................
2. They went out although the weather was bad.
 In spite of. ...................................................................................................
3. We don’t buy this car because we don’t have enough money.
 If...........................................................................................................................
4. I didn’t have an umbrella with me and so I got wet
 If............................................................................................................................
5. They are decorating the living - room
 The living - room......................................................................................................
KEY
1D 4A 7A 10C 13C 16A 19C 22D 25A 28B
2B 5C 8C 11D 14A 17D 20B 23A 26D 29D
3A 6A 9A 12B 15D 18B 21C 24B 27C 30B
1. It was not until her mother came home that the girl did her homework 
2. In spite of the bad weather they went out 
3. If we had enough money , we would buy this car.
4. If I had had a raincoat with me , I wouldn’t have got wet
5. The living - room is being decorated
ĐỀ 36
ĐỀ THI HỌC KỲ II
Môn: Tiếng Anh Lớp 10
Thời gian: 45 phút
I. Choose A, B, C or D to complete the following passage:
Hue was the capital city of Thua Thien Hue province, Vietnam. Between 1802 
(1).......1945 , it was the imperial capital of the Nguyen dynasty. As such, it is well-known 
(2)....... its monuments and architecture. (3)....... population stands at about 340,000 
people. The city is (4)....... in central Vietnam on the banks of the River Huong , just a few 
miles from the Thuan An Beach. It is about 540 km south of Hanoi, the national capital, 
and about 644 km north of Ho Chi Minh City.
1. A. to B. since C. and D. in
2. A. about B. from C. for D. with
3. A. It's B. Their C. Its D. It
4. A. set B. found C. founded D. located
II. Read the text carefully and choose the correct answers:
Motion pictures- also called movies, films, or the cinema- are one of the most popular 
forms of entertainment, enabling people to immerse themselves in an imaginary world for a 
short period of time. But movies can also teach people about history, science, human 
behavior, and many other subjects. Some films combine entertainment with instruction to 
make the learning process more enjoyable. In all its forms, cinema is an art as well as a 
business, and those who make motion pictures take great pride in their creations.
The images that make up a motion picture are all individual photographs. But when 
they appear rapidly in succession, the human eye does not detect that they are separate 
images.
5: What are motion pictures also called?
A. movies B. films C. the cinema D. All are 
correct.
6: The people who make motion pictures feel ......... of their products.
A. ashamed B. pride C. proud D. famous
7: What is a motion picture made up by?
A. films B. individual photographs C. cameras D. All 
are correct.
8: Which of the following sentences is NOT mentioned in the text?
A. Movies can make people more popular.
B. Movies not only can help people learn a lot of subjects but also make the 
learning process more enjoyable.
C. Movies is also a business.
D. Movies can combine entertainment with instruction.
III. Choose the best option:
9: If I had gone to the bank this morning, I ....................................... money from you now.
A. would not have borrowed B. would not borrow
C. will no have borrowed D. will no borrow
10: Which sentence has the same meaning as "Although he took a taxi, Bill still arrived 
late for the concert"?
A. Bill arrived late for the concert whether he took a taxi or not.
B. Bill took a taxi to the concert, but he couldn't catch it.
C. Bill arrived late for the concert because of the taxi.
D. In spite of taking a taxi, Bill arrived late for the concert.
11: Choose the underlined part among A, B, C or D that needs correcting:
Tom Hain, who with Gilson had previously worked, contacted him about the role. 
 A B C D
12: She has saved a sum of money for her .............................. .
A. retiring B. retire C. retired D. retirement
13: Do you know .................. name of ..................... Queen of ................... England?
A. no article / no article / the B. a / no article / no article 
C. a / the / an D. the / the / no article
14: Choose the best answer to fill the blank in each sentence.
Mary: ". .................................................at Christmas?"
Peter: "I went home for Christmas."
A. For what did you do B. Where did you went
C. What did you do for D. What did you do
15: Choose the best answer to fill the blank in each sentence.
Mary: ".....................................................................there?" 
Anne: "I spent three wonderful weeks there."
A. How often did you stay B. How long did you stay 
C. How far you stayed D. How long you stayed
16: That's my friend ......................... comes from Japan.
A. where B. who C. which D. whom
17: Choose the best answer to fill the blank in each sentence.
Hung: "Thank you very much for a lovely party."
Hoa: "........................................................."
A. Thanks B. Cheers C. You are welcome D. Have a 
good day
18: Chinese ............................. by more than one billion people all over the world.
A. is spoken B. speaks C. is speaking D. spoken
19: Which word has the stress differently from the rest?
A. release B. marine C. receive D. horror
20: Which phrase has the same meaning as the underlined part in the sentence below?
He felt very proud to be a player of the national football team.
A. angry and upset B. sad and unhappy C. pleased and satisfied D. out-
going and unpleased
21: Choose the underlined part among A, B, C or D that needs correcting:
My younger brother prefers pop music than traditional music.
 A B C D
22: Which underlined and bold part has the different pronunciation from the rest?
A. important B. tone C. emotion D. 
excited
23: Many fishes are in .......................... of dying out because of fishing and pollution in the 
marine area.
A. dangerously B. dangerous C. endanger D. 
danger
24: Which word has the same meaning as the underlined part in the sentence below? 
How many countries took part in the first World Cup?
A. co- operated B. participated C. competed D. 
interested
25: Choose the underlined part among A, B, C or D that needs correcting:
If you hadn't left the car unlocked, it wouldn't have be stolen.
 A B C D
26: Which underlined and bold part has the different pronunciation from the rest?
A. losing B. open C. close. D. hold
27: Which sentence has the same meaning as "You ignored my advice, so you got into 
trouble"?
A. If you don't ignore my advice, you don't get into trouble.
B. If you don't ignore my advice, you won't get into trouble.
C. If you didn't ignore my advice, you wouldn't get into trouble.
D. If you hadn't ignored my advice, you wouldn't have got into trouble.
28: Which word has the stress differently from the rest?
A. quality B. example C. tropical D. industry
29: Which sentence has the same meaning as "The performers did not appear on the stage 
until all of the lights went out"?
A. It was not until all of the lights went out that the performers appeared on the stage.
B. Because all of the lights went out the performers appeared on the stage.
C. Until the performers appeared on the stage all of the lights went out.
D. It was until all of the lights went out so the performers appeared on the stage.
30: Which sentence has the same meaning as "They were carrying two injured players out 
of the field"?
A. Two players were injured and carrying out of the field.
B. Two injured players were being carried out of the field.
C. The field was being carried two injured players.
D. Two players were injured and carried out of the field.
31: ................................ do you prefer, love story films or thrillers?
A. Whom B. Which C. For which D. What
32: Choose the best answer to fill the blank in each sentence.
Mai: ". .......................................................?" 
Lan: "Not bad."
A. How are you B. Who are you C. What are you D. 
Where are you from
33: ..................... household chores can be done more quickly than before by modern 
appliances, it still takes a lot of time to do housework.
A. If B. Unless C. And D. Although
34: Mary finds it .................. to do homework every day. She feels ................... with it.
A. bored / bored B. boring / boring C. boring / bored D. bored / boring
35: What would Tom do if he ......................... the truth?
A. would know B. knows C. has known D. knew
36: Choose the underlined part among A, B, C or D that needs correcting:
Philip was exceptionally annoying at Joan's behavior.
 A B C D
37: I am fond ............................ football but I am not good ...................... kicking.
A. of / at B. out / of C. on / in D. in / for
38: Peter disconnected the phone ................................................................ .
A. so as not to be disturbed B. to disturb
C. to be disturbed D. in order to disturb
39: Jessie ............ a beauty contest next month. She ............... everything with excitement at 
the moment.
A. is taking / will make B. will take apart in / is going to 
make
C. takes / makes D. is going to take part in / is making
40: Which word has the same meaning as the underlined part in the sentence below?
The water is so contaminated that it is not suitable for drinking.
A. salty B. polluted C. toxic D. threatened
--------------- The end ----------------
ĐÁP ÁN 
Code: 460
1C 5D 9B 13D 17C 21C 25D 29A 33D 37A
2C 6C 10D 14D 18A 22C 26A 30B 34C 38A
3C 7B 11A 15B 19D 23D 27D 31B 35D 39D
4D 8A 12D 16B 20C 24B 28B 32A 36C 40B

Tài liệu đính kèm:

  • pdf36_de_thi_hoc_ky_ii_mon_tieng_anh_lop_10_co_dap_an.pdf