Đề tuyển sinh vào Lớp 10 chuyên Anh (Có đáp án) - Năm học 2020-2021

Đề tuyển sinh vào Lớp 10 chuyên Anh (Có đáp án) - Năm học 2020-2021

 

Choose the word in each group that has the underlined part pronounced differently from the rest.

1. A. overhead B. teammate C. beacon D. reader

2. A. challenge B. snatch C. brochure D. chocolate

3. A. forward B. steward C. coward D. award

4. A. teenager B. sugar C. ginger D. giant

5. A. jolly B.supply C. army D. crystal

 

doc 11 trang Người đăng Thực Ngày đăng 28/05/2024 Lượt xem 49Lượt tải 0 Download
Bạn đang xem tài liệu "Đề tuyển sinh vào Lớp 10 chuyên Anh (Có đáp án) - Năm học 2020-2021", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
 ĐỀ TUYỂN SINH LỚP 10 CHUYÊN ANH VĂN 
CÓ ĐÁP ÁN NĂM 2020 - 2021
Choose the word in each group that has the underlined part pronounced differently from the rest.
1. A. overhead
B. teammate
C. beacon
D. reader
2. A. challenge
B. snatch
C. brochure
D. chocolate
3. A. forward
B. steward
C. coward
D. award
4. A. teenager
B. sugar
C. ginger
D. giant
5. A. jolly
B.supply
C. army
D. crystal
Read each of the following lists of four words and choose one word that dot belong in each list.
6. A. earthquake
B. tornado
C. typhoon
D. famine
7. A. English
B. physics
C. institute
D. linguistics
8. A. light
B. bulb
C. lamp
D. fire
9. A. shoes
B. shorts
C. jeans
D. trousers
10. A. hurt
B. tight
C. injured
D. bleeding
Choose the correct answer to complete each of the following sentences.
11.My mother is________ in her use of gas when cooking.
A.economical                     B. economizing                     
C. economized                    D. economic
12.It is not very easy to study a foreign language by___________ .
A.oneself                              B. himself                               
C. itself                                D. herself
13.- “Shall I put the books on the floor?”
“No, I want to keep the_______
tidy room                     B. room tidily                 C. room is tidy             D. room tidy
14.Our form teacher couldn’t come to the party, ___ was a pity.
A.that                   B. which                         C. what                            	D. this
15.There’s somebody behind us. I think we______________ .
A.are following              B. follow C.have followed               D. are being followed
16.Their washing machine was out of________ , so they couldn’t wash  any clothes.
A.activity                       	 B. work                       C. order                   	D. condition
17.Could you____ me how to use this new telephone?
A.explain                      	 B. show                          C. say                       	D. remember
18.His wife’s death was a terrible shock and it took him a long time to__________it.
A.get round                   B. come through          C. go over                 D. get over
19.They’d like to move to London, but their children will never agree__________ .
A.with going                  B. to go                           C. with go                 D. going
20.When she looked in her purse she found she had been _________.
A.broken                        B. thieved                      C. stolen                     D.robbed
21.I have told him never______ here again.
A.come                           B. comes                         C. came                      D.to come
22.A good friend will____ . you when you’re having problems.
A.stand by                     B. stand out for              C. stand against           D.stand in
23.The fruit tasted sweet, rather_______ a peach.
A.more                           B. like                              C. as                          D. similar
24.Her car’s outside so I suppose she________ have arrived.
A.must                            B. can                               C. should                  D.ought
25.My sister is an expert on wildlife and its______________ .
A.conserve                      B. preserve                   C. reservation                  D. conservation
26.A lot needs______ to the house before anyone can move in. 
A.doing                           B. be done                        C. to do                            D. done
27.We had so many problems with the car that____________ we sold it and bought a new one.
A.at the end                    B. in the end                      C. by the end                  D. to the end
28.I’ve never been______ insulted in my life.
A.so                                   B. such                              C. quite                              D. much
29.She had changed so much that______ anyone recognized her.
A.almost                           B. hardly                            C. not                               D. nearly
30.As well as__________in an office he used to have a part-time job as a waiter.
A.to work                          B. he worked                     C. he was working         D. working
31.This is______ the most difficult job I’ve ever had to do.
A.by far                             B. by chance                        C. by heart                      D. by myself
32.His parents think it’s time he______married.
A.will get                           B. gets                                  C. got                       D. would get
33.They are___________their house because they need more bedrooms.
A.increasing                     B. extending                        C. adding                      D. growing
34.The taxi drew_____ at the gate promptly at six o’clock.
A.up                                   B. along                                  C. outside                  D. over
35.The road was_____ away during the storm last night.
A.flooded                          B. flowed                                C. washed                  D. rained
36. _______many times I tell him, he always forgets to pass on phone messages.
A.Wherever                       B.Whatever                           C. However              D. Whenever
37.This sort of music was very_______ in the 1960s.
A.preferred                        B.liked                                    C. favourite                D. popular
38.They’ll never_____ to get here by six; the roads are quite busy today.
A.manage                           B.arrive                                  C. succeed                       D. able
39.The instructor warned the students______ swimming alone in the pool.
A.not                                  B.from                                     C. about                       D. out of
40.Sam was accused of stealing some_________ documents from the safe.
A.confidence                    B.confidential                           C. confiding             D. confided
There is a mistake in the four underlined parts of each sentence. Find the mistakes (A, B, C, or D).
41.If there were no alternative (A ) we will (B) try to get (C) enough people interested (D) to charter the bus.
42.Dew usually disappeared (A) by (B) seven o’clock in the (C) morning when (D) the sun comes up.
43.If one does not (A) have respect for himself, you (B) cannot expect others (C) to respect him (D).
44.The governor, with his (A) wife and children, are (B) at home watching (C) the election returns (D) on television.
45.We solved (A) the problem by using (B) a computer rather than to do (C) it all by hand (D).
46.Ice skating (A) and to go skiing are (B) popular winter sports (C) in the (D) Northern United States.
47.The surgeon examined the (A) patient quickly (B), and (C) then the operation was begun (D).
48.In recent years (A) great advances forwards (B) have been made (C) in the field of genetic research (D).
49.World hunger it is (A) one of the most (B) urgent problems (C) that we face (D) today.
50.If the water level (A) had raised (B) any higher (C), the dam would probably have broken (D).
Read the following passage and choose the best answer for each question.
Long ago a lot of people thought the moon was a god. Other people thought it was just a light in the sky. And others thought it was a big ball of cheese!
Then telescopes were made. And men saw that the moon was really another world. They wondered what it was like. They dreamed of going there.
On July 20, 1969, that dream came true. Two American men landed on the moon. Their names were Neil Armstrong and Edwin Aldrin.
The first thing the men found was that the moon is covered with dust. The dust is so thick that the men left footprints where they walked. Those were the first marks a living had ever made on the moon. And they could stay there for years and years. There is no wind or rain to wipe them off.
The two men walked on the moon for hours. They picked up rocks to bring back to earth for study. They dug up dirt to bring back. They set up machines to find out things people wanted to know. Then they climbed back into their moon landing craft.
Next day the landing craft roared as the two men took off from the moon. They joined Michael Collins in the spaceship that waited for them above the moon. Then they were off on their long trip back to earth.
Behind them they left the plains and tall mountains of the moon. They left the machines they had set up. And they left footprints that may last forever.
51.This story tells____________ .
A.about the first men to walk on the moon
B.how men found footprints on the moon
C.what the men brought back from their trip to the moon
D.who had left footprints on the moon before the two men landed there
52.A telescope___________ .
A.makes balls of light seem brighter
B.turns the moon into another world
C.makes many of men’s dream come true
D.makes faraway things seem closer
53.The men brought rocks and dirt from the moon because________________________ .
A.they wanted something to show they were there
B.people wanted to use them to learn about the moon
C.they wanted to keep them as souvenirs
D.they might sell them to scientists
54.The American machines will most likely stay on the moon until______________ .
A.someone takes them away
B.a storm covers them with dust
C.rain and wind destroy them
D.they become rusty and break to pieces
55.The next people who go to the moon most likely could______________ .
A.find that the machines have disappeared
B.leave the first set of footprints on the moon
C.find the places where Armstrong and Aldrin walked
D.find that dust has wiped off the two men’s footprints
Read the passage and choose the correct answer to complete each of the following questions.
The bee, like the ant, is a social insect. Bees live in groups in a hive, and every bee does certain work that helps the other members of the group. In a beehive there are three kinds of bees: the queen bee, the drones, and the workers. The worker bees go from flower to flower collecting nectar, or juice, which is composed mostly of sugar mixed with water. Bees draw this nectar into the honey sacks of their bodies, and enzymes in their bodies turn the nectar into honey. This newly made honey oozes from the underside of the bees and is stored in cells in the hive to be used as food during the winter months. Some people are in the honey business and keep hundreds of hives. Beekeepers remove honey from the hives and pack it in bottles or jars. Honey usually appears as a clear golden-colored liquid, but this depends on the kind of flower from which the bees have taken the nectar.
56.Bees are called social insects because they___________ .
A.live in groups                                                       B.live near people
C.need beekeepers                                                  D.work hard
57.What do bees do with nectar?
A.it into sugar.                                                         B.Convert it into honey.
C.Give it to the queen bee.                                    D.Use it to build their hives.
58.From the passage, we know that honey is sold in___________ .
A.beehives                                                                B.golden-colored packs
C.honey sacks                                                          D.bottles or jars
59.The word “oozes” in the passage mostly means____________ .
A.shows clearly                                                       B.flows slowly
C.is used                                                                   D.is stored
60.The color of honey in its final stage depends on the___________ .
A.type of flower from which the nectar was taken
B.amount of sugar the beekeepers give the bees
C.quantity of water available to the bees
D.season in which the nectar was collected
Read the text below and decide which answer A, B, C or D fits each space.
LUCKY RUNNER
Nathan Hall is the most superstitious athlete I (61)__________ . I (62)____ him at
the first international race. Just before the race started, I saw him take a silver ring
out of his pocket, (63)_________ it for a moment, kiss it, and put it on one of his
fingers.
Nathan (64)_____ the race, so I interviewed him and asked about the ring.
“It’s my lucky ring,” he said, “I always (65)_______ it with me to races, I (66)_______
it in my pocket before the race start, and I (67)_________ it on this finger during the
race. It always (68)______ .
I just smiled. Nathan is a great athlete, and he doesn’t need to (69)______________
magic to be successful. Even if he (70)_______ his ring one day, he will still be one
of the fastest runners I have ever known!
(By Gabriel Linton)
61. A.know
B. meet
C. befriend
D. see
62. A. knew
B. met
C. acquainted
D. saw
63. A. watch
B. observe
C. look at
D. stare at
64. A. earned
B. achieved
C. triumphed
D. won
65. A. take
B. bring
C. carry
D. wear
66. A. place
B. put
C. carry
D. use
67. A. place
B. bring
C. carry
D. wear
68. A. does
B. succeeds
C. works
D. makes
69. A. hold
B. fetch
C. use
D. wear
70. A.loses
B. misses
C. forgets
D. leaves
Choose one sentence that has different meaning to the root one.
71.lt isn’t necessary for you to finish the work by Saturday.
A.You don’t have to finish the work by Saturday.
B.You needn’t finish the work by Saturday.
C.It is unimportant for you to finish the work by Saturday.
D.It is not essential that you finish the work by Saturday.
72.My brother finds driving on the left difficult.
A.My brother hardly has any difficulty driving on the left.
B.My brother doesn’t find it easy to drive on the left.
C.My brother isn’t used to driving on the left.
D.My brother isn’t accustomed to driving on the left.
73.What a pity you failed your driving test!
A.I wish you had passed your driving test.
B.I wish you hadn’t failed your driving test.
C.If only you had managed to pass your driving test.
D.If only you had attempted to pass your driving test.
74.Although he had a good salary, he was unhappy in his job.
A.In spite of his good salary, he was unhappy in his job.
C.He was not happy in his job because of getting a poor salary.
D.Despite the fact that he got much money, he was not happy in his job.
C.He was discontented with his job in spite of getting much money.
75.I advise you to put your money in the bank.
A.You’d better put your money in the bank.
B.If I were you, I’d put money in the bank.
C.You should put your money in the bank.
D.It’s not much good putting your money in the bank.
Choose the right phrase or clause to complete each of the following sentences.
76.Captain Henry,________ , crept slowly through the underbrush.
A.being remote from the enemy
B.attempting not to encounter the enemy
C.trying to avoid the enemy
D.not involving himself in the enemy
77.Tommy was one_______ .
A.of the happier children of his class
B.of the happiest child in the class
C.child who was the happiest of all the class
D..of the happiest children in the class
78._____ he began to make friends more easily.
A.Having entered school in the new city, it was found that
B.After entering the new school
C.When he had been entering the new school
D.Upon entering into the new school
79.Many of the current international problems we are now facing_________ .
A.linguistic incompetencies
B.are the result of misunderstanding
C.are because of not understanding themselves
D.lacks of the intelligent capabilities of understanding each other
80.Mr. Davy is a noted chemist_______ .
A.as well as an effective teacher
B.and too a very effective teacher
C.but he teaches very good in addition
D.however he teaches very good also
ĐÁP ÁN
1.A
2.C
3.D
4.B
5.B
6.D
7.C
8.D
9.A
10.B
11.A
12.A
13.D
14.B
15.D
16.C
17.B
18.D
19.B
20.D
21.D
22.A
23.B
24.A
25.D
26.A
27.B
28.A
29.B
30.D
31.A
32.C
33.B
34.A
35.C
36.C
37.D
38.A
39.C
40.B

41.B (would)
46.A (To go ice skating)
42.A (disappears)
47.D (began the operation)
43.B (he)
48.B 
44.B (is)
49.A (is)
45.C (doing)
50.B (risen)

51.A
52.D
53.B
54.A
55.C
56.A
57.B
58.D
59.B
60.A
61.A
62.B
63.C
64.D
65.B
66.C
67.D
68.C
69.D
70.B
71.C
72.A
73.D
74.B
75.D
76.C
77.D
78.B
79.B
80.A

Tài liệu đính kèm:

  • docde_tuyen_sinh_vao_lop_10_chuyen_anh_co_dap_an_nam_hoc_2020_2.doc