Đề thi tuyển sinh vào Lớp 10 trường chuyên môn Tiếng Anh (Có đáp án) - Năm học 2017-2018 - Sở GD&ĐT Nam Định

Đề thi tuyển sinh vào Lớp 10 trường chuyên môn Tiếng Anh (Có đáp án) - Năm học 2017-2018 - Sở GD&ĐT Nam Định

I. Finish the second sentence so that it has a similar meaning to the first one, using the clues at the beginning of each sentence. (0.5p)

1. She felt sorry she hadn’t gone to his birthday party.

- She regretted

2. You missed the class yesterday so you can’t do this exercise now.

- Had .

3. She was so physically attractive that every boy ran after her.

- Such .

4. I am sure the man took the money on purpose.

- The man can’t

5. The number of people out of work has fallen dramatically this year.

- There has

 

doc 5 trang Người đăng Thực Ngày đăng 28/05/2024 Lượt xem 39Lượt tải 0 Download
Bạn đang xem tài liệu "Đề thi tuyển sinh vào Lớp 10 trường chuyên môn Tiếng Anh (Có đáp án) - Năm học 2017-2018 - Sở GD&ĐT Nam Định", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
PART D. WRITING (3.0 POINTS)
I. Finish the second sentence so that it has a similar meaning to the first one, using the clues at the beginning of each sentence. (0.5p)
1. She felt sorry she hadn’t gone to his birthday party.
- She regretted
2. You missed the class yesterday so you can’t do this exercise now.
- Had.
3. She was so physically attractive that every boy ran after her.
- Such ..
4. I am sure the man took the money on purpose.
- The man can’t
5. The number of people out of work has fallen dramatically this year.
- There has 
II. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word given in brackets. Do not change the word given. (1.0p)
1. I don’t intend to take a part-time job this summer. (INTENTION)
- I 
2. What a pity I told John about my plan. (ONLY)
- If
3. There is no way that young man can pass the coming driving test. (BOUND)
- That young man.
4. He was so scared that he couldn’t tell me what he really thought. (COURAGE)
- He .. .
5. Do you think that people’s personalities are strongly affected by climate? (INFLUENCE)
- Do you think that climate....?
6. It was the heavy rain yesterday that made me ill. (FOR)
- If...
7. He did not get married until he was 40 years old. (UNTIL)
- It ..
8. The events of that day were described in detail by my daughter. (DETAILED)
- My daughter..
9. The phone rang again as soon as I put it down. (HAD)
- Hardly. ..
10. My grandfather completely forgot that he had phoned me. (RECOLLECTION)
- My grandfather didn’t have .
III. Write a paragraph. (1.5p) 
 It is obvious that there are more and more people going on holiday all over the country. What, in your opinion, are the reasons for this? Write a paragraph of about 150 words to support your answer, using examples and relevant evidence. 
.
..
..
..
-------The end -------
 Trang 4/4
 

SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
ĐỀ CHÍNH THỨC
NAM ĐỊNH
ĐỀ THI TUYỂN SINH LỚP 10 TRƯỜNG THPT CHUYÊN
Năm học 2017 - 2018
Môn: TIẾNG ANH (chuyên)
Thời gian làm bài: 120 phút
 Đề thi có 04 trang


Phòng thi số: 
Số báo danh


Điểm bài thi
Họ tên, chữ ký của giám khảo
Số phách
Số phách
Bằng số
Bằng chữ
1. ...........................................
2. ...........................................
Do hội đồng chấm thi ghi
Do hội đồng chấm thi ghi

Chú ý: Thí sinh làm bài vào đề thi này.
PART A. LISTENING (2.0 POINTS)
I. PART 1: You’ll hear a conversation between a man and a woman. Listen and complete the form below. You will hear the conversation TWICE. (1.0p) 
Question 1-5. 
PAN ASIAN AIRWAYS
LOST PROPERTY REPORT FORM
Full name: Kirsty Allen
Address: (1)______________Windham Road, Richmond
Postcode: (2)______________ Home Tel: 020 8927 7651
Mobile. Tel: (3)______________
Flight number: (4)______________
Seat number: (5)______________
From – To: New York – London Heathrow 
Question 6-8. Circle THREE letters from A to F. What items did Kirsty’s bag contain?
A. Her house keys B. 200 dollars C. A book 
D. Her passport E. Pens F. 17 pounds 
Question 9-10. Circle the letter (A, B, C or D) that correctly answers questions 9 and 10.
9. What has Kirsty done regarding to the loss of her credit card?
A. informed both the police and the credit card company.
B. informed the police but not the credit card company.
C. informed the credit card company but not the police.
D. informed neither the police nor the credit card company.
10. What must Kirsty do after the call regarding to her lost handbag?
A. Call back after one hour and a half.
B. Call back the next day if she has heard nothing.
C. Just wait for a phone call.
D. Call back after one hour and a half if she has heard nothing.
II. PART 2: You will hear a man giving information to a group of students. You will listen TWICE. (1.0p)
Question 11-15. Complete the sentences below. Write NO MORE THAN THREE WORDS AND/OR A NUMBER for each answer. 
11. The man is the.of Student Services at Radstock.
12. The .are all enrolled as students at the university.
13. The student discount cards allow students to save up topercent when eating out. 
14. Students interested in joining a club can sign up on weekdays between..o’clock.
15. The man advised the students to ..and enjoy themselves.
Question 16-20. Answer the questions below. Write NO MORE THAN THREE WORDS AND/OR A NUMBER for each answer. 
16. What kind of difficulties might people experience? .
17. What is the first problem that the man mentions? .
18. How often do drop-in sessions take place? .
 19. How long do drop-in sessions often last for? ..
 20. Who runs the workshops on personal development?....................................................................
PART B. GRAMMAR AND VOCABULARY (2.0 POINTS)
I. Circle the letter A, B, C or D to complete each of the following sentences. (1.0p)
1. What a lovely baby______!
A. do they have B. have they C. they have D. they don’t have
2. Why don’t you buy oranges when they are much______than apples?
A. less expensive B. not expensive C. as expensive D. lesser expensive
3. My mother______for an hour and she hasn’t finished it yet. 
A. has cooked B. has been cooking C. had cooked D. had been cooking
Trang 1/4
Bài thi môn: TIẾNG ANH (chuyên) KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYÊN 2017 - 2018
Họ và tên thí sinh: .. Hội đồng coi thi: .
Ngày sinh: ... Họ tên, chữ ký của 2 giám thị:
Nơi sinh: .. 
 Trường: ....................................................................... 1.................................................................................. 
 2...................................................................................
...............
............be...be. 
Học sinh trường:  

Thí sinh không viết vào phần gạch chéo này



4. ______I’d like to help you out, I’m afraid I just haven’t got any spare money at the moment. 
A. Much as B. Try as C. However D. Despite
5. I bought some new shoes. They felt a bit strange______because I wasn’t used to them.
A. first B. at first C. firstly D. first of all
6. There should be no discrimination on the______of sex, race or religion.
A. grounds B. places C. areas D. fields
7. I can’t find my purse anywhere. I must______it at the cinema.
A. leave B. have left C. be leaving D. have been leaving
8. We don’t sell newspapers because there is no_______for them.
A. demand B. requirement C. claim D. request
9. A policeman suddenly appeared, so the thief quickly ______on a motorbike. 
A. took in B. made off C. handed in D. took over
10. She insisted that the reporter ______her as his source of information.
A. didn’t mention B. doesn’t mention C. hadn’t mentioned D. not mention
II. Each of the following sentences has ONE mistake. Underline the mistake and write the correction in the provided blank on the right. There is an example at the beginning (0). (0.5 p) 
Sentences
Corrections
0. People tend to make a lot of shopping at Christmas.
do
1. Although a number of police officers was guarding the invaluable treasures in the museum, the director worried that someone would try to steal them.

2. Laser treatment isn’t always effective and chemotherapy isn’t, neither.

3. All of mammals, dolphins are undoubtedly among the friendliest to humans. 

4. Dams are used to control flooding, provide water for irrigation, and generating electricity for the surrounding areas.

5. I made every effort to contact with John two weeks ago but so far I haven’t received his reply. 

III. Give the correct form of the words in capital letters. Write your answers in the blanks. (0.5p)
1. She didn’t want to give him the _______________of seeing her cry. (SATISFY) 
2. The church was damaged in the war but it has now been ______________ (BUILD)
3. We can’t tell which team will win. The result is so _______________ (PREDICT) 
4. The young man was _______________for possession of drugs for five years. (PRISON)
5. Should developing countries be given more_______________by the West ?(ASSIST)
PART C. READING (3.0 POINTS)
I. Read the text and circle A, B, C or D that best fits each space to complete the text. (1.0 p)
HISTORY OF WRITING
 The development of writing (1)______a huge difference to the world and we might see it as the beginning of the media. Pieces of pottery with marks on that are probably numbers have been
(2) ______ in China that date from around 4000 BC. Hieroglyphics and other forms of “picture writing” developed in the (3)______around Mesopatamia (modern-day Iraq), where the (4)______Sumerian civilization was based, from around 3300 BC onwards. However, the first (5)______alphabet was used by the Phoenicians around 1050 BC. Their alphabet had 22 letters and it is (6)______that it lasted for 1000 years. The first two signs were called “aleph”, which in Greek became “alpha” and beta”, which gave us the (7)______word “alphabet’.
 The modern European alphabet is based on the Greek and (8)______to other European countries under the Romans. A number of changes took (9)______as time passed. The Romans added the letter G, and the letters J and V were (10)______to people in Shakespeare’s time. 
1. A. made
B. took
C. did
D. had
 2. A. invented
B. displayed
C. appeared
D. discovered
 3. A. earth
B. length
C. area
D. distance
 4. A. ancient
B. old-fashioned
C. antique
D. dated
 5. A. precise
B. true
C. exact
D. accurate
 6. A. observed
B. measured
C. estimated
D. counted
 7. A. modern
B. trendy
C. new
D. fashionable
 8. A. was
B. spread
C. appeared
D. occurred
Trang 2/4 
9. A. control
B. part
C. place
D. account
10. A. hidden
B. unpopular
C. infamous
D. unknown
II. Read the text and choose the correct heading from the list i-ix for each paragraph (1-5) below. Write your answers in the boxes provided. There is an example at the beginning (0) (1.0p)
i The plans for the future of films
vi Too true to life?
ii The history of cinema
vii Uncertainty about financial advantages
iii Integrating other events into cinema
viii Indecision about a name
iv Current problems with distribution
ix The contrasts of cinema today
v An unexpected advantage

The end of silver screen?
Cinema technology has remained much the same for a century, so when will it go digital? Kevin Hilton views the projections.
Paragraph 0. Cinema is full of contradictions. It is high-tech and old-fashioned at the same time. Today’s films are full of digital sound and computer-generated special effects. Yet they are still stored on celluloid film, the basis of which is more than 100 years old. They are also displayed with projectors and screens that seem to belong to our great grandparents’ generation. 
Paragraph 1. Now that we are in the second century of cinema, there are moves to bring the medium right up to date. This will involve revolutionizing not just how films are made but also how they are distributed and presented. The aim is not only to produce and prepare films digitally, but to be able to send them to movie theatres by digital, electronic means. High-resolution digital projectors would then show the film. Supporters say this will make considerable savings at all stages of this chain, particularly for distribution. 
Paragraph 2. With such a major technological revolution on the horizon, it seems strange that the industry is still not sure what to call itself. This may appear a minor point, but the choices, ‘digital’ cinema and ‘electronic’ cinema (e-cinema), suggest different approaches to, and aspects of, the business. Digital cinema refers to the physical capture of images; e-cinema covers the whole chain, from production through post-production (editing, addition of special effects and construction of soundtrack) to distribution and projection.
Paragraph 3. And what about the effects of the new medium? The main selling point of digital cinema is the high resolution and sharpness of the final image. But those who support the old-fashioned approach to film point to the celluloid medium’s quality of warmth. A recurring criticism of video is that it may be too good: uncomfortably real, rather like looking through an open window. In 1989, the director of the first full-length American digital high-definition movie admitted that the picture had a ‘stark, strange reality to it’.
Paragraph 4. Even the money-saving aspect of e-cinema is doubted. One expert says that existing cinemas will have to show the new material and not all of them will readily or rapidly furnish themselves with the right equipment. ‘E-cinema is seen as a way of saving money, because print costs a lot,’ he says. ‘But for that to work, cinemas have to be showing the films because cinemas are the engine that drives the film industry.’
Paragraph 5. This view has promoted some pro-digital entrepreneurs to take a slightly different approach. HD Thames is looking at reinventing the existing cinema market, moving towards e-theatre, which would use digital video and projection to present plays, musicals and some sporting events to the public. This is not that different from the large-screen TV system that was set up in New York in 1930, and John Logie Baird’s experiments with TV in the late 1920s and early 30s.
Paragraph
0
1
2
3
4
5
Heading
ix





III. Read the text below and fill in each numbered blank with ONE suitable word. (1.0 p)
 Our classes take place for three hours every morning from Monday to Friday. The (1)____________class size is twelve and the average is ten. We use modern methods of teaching and learning, and the school has (2)____________ language laboratory, a video camera and recorders. You will only be successful in improving your English, however, if you work hard and practise (3)__________English as much as you can. You will take a short (4)__________in English as soon as you arrive. In this way, we can put you in a (5)_________at the most suitable level. 
There are two classes at the Elementary level: one is for complete (6)_________and the other
is for students who know only a little English. In both classes you will practise simple conversations. In the class at the Intermediate level, you will have a lot of practice in communication in real-life (7)_________ because we help you to use the English you have previously (8)__________in your own country. You will also have the chance to improve your knowledge of English grammar and to build (9)__________ your vocabulary.
 The emphasis is on oral communication practice in a wide (10)__________of situations at the advanced knowledge. You will learn how to use language correctly and appropriately when you talk to
native speakers. In addition, you will develop such study skills as reading efficiently, writing articles and reports, and note-taking from books and lectures. 
Trang 3/4
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO 
NAM ĐỊNH
ĐỀ CHÍNH THỨC

ĐÁP ÁN VÀ HƯỚNG DẪN CHẤM THI 
KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 TRƯỜNG THPT CHUYÊN
 NĂM HỌC 2017-2018
Môn: TIẾNG ANH (đề chuyên)

PART A. LISTENING (2.0 POINTS)
I. PART 1: (1.0 p) à 0.1p for each correct answer
1. 48
2. R16 GH7 
3. 07754897432
4. PA 365
5. E6
6. B
7. E
8. F
9. A
10. D
Note: 6,7,8: B, E, F: in any order
II. PART 2: (1.0 p) à 0.1p for each correct answer
11. director
12. reception staff
13. 35 (thirty-five)
14. 10 and three
(ten and three)
15. get involved
16. emotional or physical
17. homesickness
18. daily/ everyday/every day
19. about 45 minutes
20. (the) Counselling/ Counseling Service

PART B. GRAMMAR AND VOCABULARY (2.0 POINTS)
I. (1.0 p) à 0.1p for each correct answer
1. C
2. A
3. B
4. A
5. B
6. A
7. B
8. A
9. B
10. D

II. (0.5 p) à 0.1p for each correct answer
1. was – were
2. neither - either
3. All of - Of all
4. generating -generate
5. contact with - contact

III. (0.5 p) à 0.1p for each correct answer 	
1. satisfaction
2. rebuilt
3. unpredictable
4. imprisoned
5. assistance

PART C. READING (3.0 POINTS)
I. (1.0 p) à 0.1p for each correct answer
1. A
2. D
3. C
4. A
5. B
6. C
7. A
8. B
9. C
10. D

II. (1.0 p) à 0.2p for each correct answer
Paragraph
0
1
2
3
4
5
Heading
ix
i
viii
vi
vii
iii

III. (1.0 p) à 0.1p for each correct answer
1. maximum
2. a
3. speaking
4. test 
5. class
6. beginners
7. situations/contexts
8. learnt/studied
9. up
10. range/variety

PART D. WRITING (3.0 POINTS)
I. (0.5 p) à 0.1p for each correct answer
1. not going/ not having gone to his birthday party.
2. you not missed/ you attended the class yesterday, you could do this exercise now.
3. Such was her physical attractiveness that every boy ran after her.
4. have taken the money by accident.
5. has been a dramatic fall/ decline/decrease in the number of people out of work this year. 
II. (1.0 p) à 0.1p for each correct answer
1. have no intention of taking a part-time job this summer/
- don’t have any intention of taking a part-time job this summer.
2. only I hadn’t told John about my plan.
3. is bound to fail the coming driving test. (not “in” before ‘the coming driving test”)
4. didn’t have enough courage to tell me what he really thought.
5. climate has (a) strong influence on people’s personalities?
6. it hadn’t been for the heavy rain yesterday, I wouldn’t have been ill.
7. was not until he was 40 years old that he got married.
8. gave a detailed description of the events of that day. 
9. had I put the phone down when it rang again. 
10. any recollection of (his) phoning/ (his) having phoned me.
III. (1.5p) 

Mô tả tiêu chí đánh giá
Cụ thể
1.
Bố cục: 0.3 p


- Bố cục hợp lí rõ ràng phù hợp yêu cầu của đề bài, có đầy đủ ba phần: mở bài, thân bài, kết luận
- Mở bài/ câu chủ đề mạch lạc, trả lời đúng nội dung câu hỏi
- Câu kết luận rõ ràng, không trùng lặp mở bài/ câu chủ đề
0.1
0.1
0.1
2.
Phát triển ý: 0.5 p


- Có 2-4 ý rõ ràng, không bị trùng lặp, trả lời đúng nội dung câu hỏi
- Các ý được phát triển có trình tự logic, có giải thích, dẫn chứng, lập luận thuyết phục người đọc.
0.3
0.3
3.
Sử dụng ngôn ngữ: 0.4p


- Sử dụng ngôn từ, cấu trúc đa dạng phù hợp nội dung, phù hợp trình độ học sinh khá giỏi. 
- Sử dụng từ nối các ý cho bài viết uyển chuyển
0,2
0,1
4.
Ngữ pháp, dấu câu và chính tả: 0.3p 


- Sử dụng đúng dấu câu
- Chính tả: Viết đúng chính tả
+ Hai lỗi chính tả sẽ bị trừ 0.1 điểm bài viết. (Cùng một lỗi chính tả lặp lại chỉ tính là một lỗi)
- Sử dụng đúng thời, thể, cấu trúc câu đúng ngữ pháp. 
- Hai lỗi ngữ pháp, cấu trúc sẽ bị trừ 0.1 điểm bài viết.
Nếu sai quá 6 lỗi chấm câu, chính tả, ngữ pháp sẽ bị trừ hết 0.3 điểm.
0.3p

Tổng
1.5

Tài liệu đính kèm:

  • docde_thi_tuyen_sinh_vao_lop_10_truong_chuyen_mon_tieng_anh_co.doc